mutiara kata

Friday, March 2, 2012

sinus arrhythmia

bismillahirrahmanirrahim..setelah sekian lama tak bukak blog sesawang nih, tetiba baca komen dari sumone bergelar 'anonymous' di entry ini..

dia tanya pasal sinus arrhythmia nih bahaya ke tak..

erm..based on apa yang saya pernah baca..nih pun ingat2 lupa je..sinus arrhythmia nih bukanlah sejenis penyakit...em..biasanya berlaku pada budak2..dan akan berkurang bila semakin meningkat umur seseorang..

sinus arrhythmia ialah meningkatnya kadar denyutan jantung..kalau kita perasan pada baby..kadar pernafasan dia kan lebih laju..tapi still ada kadar yg sekata, kan?? haaaa..tu la yg dimaksudkan sinus arrhythmia..


ok..jom kita berkenalan ngan sinoatrial node..ia adalah natural pacemaker kat jantung kita..ia menghubungkan impulse jantung ke AV node dengan kadar impulse normal 60-100 kali dalam 1 minit..
alaahhh..paling mudah..menda2 nih yang membantu denyutan jantung..

ada juga yg related dengan sinus nih selain sinus arrhythmia..iaitu sinus tachycardia..kadar denyutan cepat dan pantas berlaku bila kita lepas jogging, hypoxia, excitement, dll..

sinus bradycardia pula ialah denyutan jantung yang rendah..berlaku disebabkan pengambilan ubat dan diet berlebihan..boleh menyebabkan pengsan..so, hati2 tau!!

kesimpulannya, sinus arrhythmia nih tak bahaya..itu natural..lama2 ia akan jadi normal..tak yah risau sangat..yang penting, doa banyak2 supaya kita sentiasa dilindungi dan mampu menangani oleh musibah2 yg berlaku..

No comments:

Post a Comment