mutiara kata

Monday, December 26, 2011

tiramisu cake version saya

bismillahirrahmanirrahim...

setelah lama diminta, akhirnya aku catat je kat sini..senang..dah seminggu lebih sorang kakak prp kat farmasi mintak resepi tiramisu..tapi asyik lupa je..maklumlah banyak fikir pasal ielts, exam dan thesis..huhuhu..sorry, kakak ku sayang..

resepi nih aku dah modified dari yg asal..nak tau yg ori, sila minta bantuan encik google ea...

bahan base/kek
-1cwn minyak (minyak jagung berkhasiat!!)
-2 biji telur gred A
-1 cawan gula biasa (better kurangkan..takut manis sangat)
-1/2 cawan susu pekat/susu segar
-2 cawan tepung gandum
-1 cawan serbuk koko (dark chocolate lg best) tambah milo + nescafe lagi umphhh!!! tp 1 sudu besar cukupla
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-1 sudu teh baking powder
-1 cawan air masak (kurangkan sket ye)

cara2 masak base
-ayak tepung gandum, serbuk koko, nescafe, milo, soda bikarbonat, baking powder...sebanyak 3 kali..campur semuanya ye..
-dalam mangkuk lain, masukkan minyak, gula, telur, susu..kacau sebati..gula tak hancur tak pe..minyak nak ganti ngan butter pun ok, tapi cairkan dulu sehingga secawan
-panaskan air dalam pengukus sebab nanti kita nak kukus..
-masukkan bahan2 yg telah diayak dalam bahan yg telah disebatikan..
-then, kacau perlahan-lahan sehingga rata..
-lastly, masukkan air..perlahan-lahan sehingga bahan campuran menjadi sedikit likat..tak mau cair sangat, tak mau pekat sangat..
-then, masuk dalam loyang dan kukus..sejam lebih kurang la..

bahan untuk cream
-250gm cream cheese
-250ml whipped cream
-1/2 cwn gula

cara2
-panaskan gula atas api perlahan..jgn kasik hangus pulak..
-campurkan cream cheese, whipped cream bersama gula..kalau nak cepat kembang, pandai2 la cairkan guna api..tapi jangan terlalu cair udah lerr..
kacau sehingga kembang..

cara hidangan..
-slice-kan kek yg dikukus tadi di dalam mangkuk kecil..mengikut kreatif-an diri anda..mampatkan kek tersebut..
-tuang cream keatasnya mengikut kreativiti anda..

ini cara saya sebagai hiasan..
-kek sebagai base..mampatkan
-taburkan badam/peanut yg dicincang dan dibakar/digoreng..
-letak cream cheese
tambahkan sedikit whipped cream untuk lekatkan separuh biskut oreo di atas nya..
taburkan coklat rice disekeliling..

hehehe..selamat mencuba!!

p/s : rushing pi tengok drama indon..hehehe



No comments:

Post a Comment