mutiara kata

Friday, December 16, 2011

praktikal vs trek pantas

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah..hari nih berpeluang lagi nak exercise tangan menaip kat blog nih..bukan terlalu sibuk, tapi terlalu malas nak menyusun ayat2 kat sini..lagipun tak da hot story sangat pun..siapalah saya nih kan..hehehe

ouhhh..sekarang hot news kat fakulti farmasi uitm penang sekarang ialah pasal fast track..apa itu fast track?? ia sejenis kuih, kulitnya pahit, dan isinya insyaAllah manis..muehehehe...

tak lah..fast track nih satu program kat uitm dikenali dalam bahasa melayunya ialah trek pantas..menda alah nih berbeza untuk setiap kos..bagi bebudak diploma farmasi, trek pantas nih pada tahun ketiga iaitu tahun akhir diploma..ceritanya, bila budak dapat trek pantas nih, budak akan transfer terus ke degree..so, no need to struggle for practical like the hell tuh..hahahhaa

macam2 pros and cons kalau dapat fast track..
pros : - cepat habis belajar (orang abis dip + degree makan masa 7 yrs++, but fast trek jadi 6 yrs)
         - tak yah susah2 nak jadi kuli masa praktikal
         - tak yah buat thesis or final year project paper??
         - ouuhhh..selebihnya, tanya mereka yg terlibat la..aku tak terlibat..

cons : - no experience managing and handling sort of drugs..
          - tak dapat sijil diploma..(yg dikejar tak dpt, yg dikendong berciciran..jgn nyesal!!)
          - no experience of working life..
          - aku pun malas nak komen lebey2, nanti ada orang kondem susah plak..

betulla, memang practical pun ada pros and cons..semua menda ada susah dan senangnya..memula aku kesian jugak..dengar cerita, dah tak da fast track bermula dgn junior aku yg bawah nih..tapi bila fikir balik, mungkin Allah dah aturkan yg terbaik untuk korang..

let's think on the other side..korang tak boleh pi fast track..fully practical..anyhow, korang ada cuti macam time kuliah dulu..ada semester break, tak da la stress work sangat..lagi satu, kalau yang tak berapa nak cukup pointer untuk further degree nanti, korang boleh work out betul2 time praktikal and korang ada final exam untuk menambahkan lagi pointer korang..kan best tu...

like us and our seniors and super seniors..kitorang tak da markah untuk praktikal..tak da gpa untuk menambahkan cgpa kitorang..dan kerja full year..ouhhh..nanti bila korang dah mula praktikal, u know what it means by WORK!! like hell, okay!!

ok la..takkan nak ngutuk je, kan?? praktikal pun ok jugak..tak semua macam yg kita belajar time kuliah, exam teori or anything..sangat berbeza..mungkin ada juga yg sama, tapi banyak yg beza la..bukannya tak best praktikal, cuma its too penat..tapi penat ini yang akan kita rindu bila habis nanti..percaya lah..

time praktikal nih, kita akan mula kenal gaya seorang pekerja bawahan dan sikap pekerja atasan..layanan setiap orang pada kita sebagai budak praktikal..kesungguhan setiap orang menjalankan amanah bekerja yg tak sama..kebaikan setiap pekerja yg sanggup menolong kita sebagai budak yg baru belajar..semua nih takkan kita dapat from lecture note..semua kita perlu hadap dan mematangkan kita sebelum menjadi seorang yang ber-title 'pekerja' yg sebenar..

the most valuable thing is experience..korang akan dapat membezakan mereka yg sudah lama bekerja walaupun hanya bergelar penolong/pembantu farmasi, compare dengan mereka yg berpangkat lebih tinggi..dari semua aspects..tak semua yg berilmu itu akan berpengalaman..tapi yg berpengalaman itu banyak ilmunya..

usah mengeluh..semua ujian itu Allah datangkan bagi hambanya sekadar kemampuan kita..sesukar mana pun ujian mendatang, pasti ada penyelesaiannya..Allah itu sentiasa mendengar doa hambaNya..yakin, segala yg berlaku pasti ada khabar gembiranya..

moga semua berjaya..

No comments:

Post a Comment