mutiara kata

Saturday, October 29, 2011

cheese choc cake my version

bismillahirrahmanirrahim..

hari ni pepagi lagi dah gerak beli barang untuk buat kek spesel nih..dah lama sangat tak buat..kena refresh balik resepi yg lapuk dah nih..

ok..atas permintaan my dear friend, waina, meh kita tengok bahan2 nya..

ok..yang nih untuk loyang saiz diameternya 22 cm ye...

base
240 g biskut (tak kesah ape jenih..ku guna merie kopi nak variasikan rasa)
145 g butter

-cairkan butter (ku guna duble boil)
-hancurkan biskut (ku tumbuk2 je..tak hancur sgt pun)
-gaulkan cairan butter dan biskut yg telah dihancurkan
-masukkan dalam loyang..mampatkan elok2 ye..kalau tak terlalu mampat, nanti berterabur..
-simpan dalam freezer selama lebih kurang 30 minit..
-get ready for the next step!!

lapisan cheese
500 g cream cheese (rm12.50)
200 g gula kastor (rm1.30)
200 ml whipped cream (rm 13.50/bottle)
3 sudu teh gelatin (rm 3.50/75g) --> pastikan halal!!
160 ml susu segar (ku guna hl brand..sedikit mahal lorhh)

-pukul cream cheese dengan gula kastor..(ku pakai tangan je..kurangkan lenguh tangan dgn mixer)
-masukkan whipped cream dan kacau lagi..
-masakkan gelatin dengan susu segar sehingga gelatin itu hancur..
-tuang dalam adunan campuran bahan yg dikacau tadi..
-pukul sehingga sebati lagi ye..jangan cepat give up!!!
-tuang dalam loyang di atas base tadi
-sejukkan dalam freezer selama 2 jam lebih kurang la..
-tang nih sempat lagi aku pi nengok baby kawan aku tau!! rilek aja..hek3

lapisan ketiga - aku tak ingat nama..mousse choc rasenya..
300 ml whipped cream
80 g gula (kurangkan gula ye!)
80 g serbuk koko
1 1/2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh gelatin
2 1/2 sudu teh nescaffe (nak mix ngan milo lg sedap!!)

-pukul whipped cream hingga kembang..cantik woo
-masukkan esen vanilla, gula dan serbuk koko..kacau lagi.. (lenguh eden)
-hancurkan gelatin dan nescaffe/milo dengan air panas..
-tuang dalam adunan yg dikacau tadi..
-kacau dan kacau lagi..
-tuang dalam loyang atas lapisan cheese tadi..
-sejukkan dalam freezer lebih kurang sejam..

lapisan paling atas - lupa nama..ganache rasenya..
penah buat topping kek tak?? haaaa..lebih kurang je..cuma tambah whipped kream nak suh kasik lembut..

170 ml whipped cream
45 g serbuk koko
100 g cooking choc
80 g gula

-double boil semua..
-tuang atas kek tadi..
-simpan dalam freezer sehingga cukup keras..

tadaaaaa




nak tempah??

rm 60 for loyang 22 cm..

1 comment:

  1. sedapnyaaaaaaaaaaaa!!!!!!! nk buat sendiri malas and mcm susah je.. huhu terliur,kempunannnn... buat kan utk akak?

    ReplyDelete