mutiara kata

Friday, June 17, 2011

apa yg hebat and apa yg tak hebat?

assalamualaikum..

kali ini entah nape hati aku betul2 marah..so, aku dahulukan dengan kata maaf awal2 sebelum aku teruskan kata2 yg mungkin agak kasar sikit..

hari before bertolak ke tanah arab, aku dengar cerita-ceriti nih..ouhh..bukan aku nak mengungkit kesah2 sebelum nih..nih kisah depan mata aku, telinga aku yg mendengar, dan hati aku yg membara..huhhh..

kesah si anaknya yg pandai baru lepas matriks..dapat result tinggi, ok, memang aku bangga dan kagum..tapi bila si maknya tegur tak puas hati si anak mintak kos kat uitm, aku mula panas..ingat lg kata si mak, "ko pandai2 nak mintak uitm wat pe? uitm tuh tuk budak yg tak pandai je"...

huhh..panas telinga aku..bukan sebab aku nak back up uni aku..cuma kata2 dia tu memang melampau..ape budak uitm tak de yg berjaya? aku tgok banyak je budak lepasan uitm bersepah duk pegang jawatan macam2..lagipun, bukan ke anak sulung ko pun duk uitm? dah tuh anak ko pun kira tak pandai gak ke? 

aku tak suka org perlekehkan uni..tak kesahla uni mane2..uni tuh tempat org tuntut ilmu..ko kutuk tempat berilmu, maknanya ko ada ilmu tak?? uni mane2 pun sama la..sume nak bantu anak bangsa..lainlah kalo anak bangsa tuh yg merosakkan uni..

aku ingat mase upsr dulu..selalu nak mintak duk asrama penuh or mrsm..sudahnya, aku duk naim..skolah agama..mula2 memang aku memberontak..tapi bila dah makin dewasa, aku mula menghargainya..sebab aku dapat belajar sal agama yg sememangnya aku sangat kurang pasal agama..sekurang-kurangnya, aku masih boleh merangkak-rangkak untuk bercakap arab semasa aku kat mekah n madinah ari tu..kan ada gunanya jugak aku belajar skolah agama..

mase spm dulu, berangan nak masuk uni overseas..tapi bila sampai keluar result, dan aku masih bangga sebab dapat uitm..aku tak perlekehkan uitm pun eventhough aku dapat asasi um..aku masuk uitm..sebab aku tahu, uni mane2 pun sama je..tempat menuntut ilmu..

dah la..tak yah la nak kutuk mana2 uni pun..semuanya ditangan individu..kalau masuk uni yg bertaraf dunia sekalipun, mahal berjuta-juta sekalipun, kalau individu tu sendiri tak usaha nak berjaya, buang karan je semua tuh..

aku bercakap berdasarkan apa yg aku lihat, berdasarkan pengalaman aku sendiri juga..so, kalau ko pun tak masuk uni, nak kutuk sesuka hati je uni mane2 pun, baik ko diam je la..lagi kau cakap, lagi hilang respect aku dan orang sekeliling kau kat kau!!!!

fullstop!! huhh..lega rasanya..

No comments:

Post a Comment