mutiara kata

Tuesday, May 17, 2011

tidur sorang

bismillahirrahmanirrahim..



budak2 zaman sekarang ni dari baby dah tido sorang2..alaaa..senang je..letak je baby alarm tuh..ala2 walkie talkie tu..satu untuk baby, satu untuk mak bapak..kalo baby nangis, mak bapak dalam bilik bleh la tahu..bagus kan?? kecik2 dah boleh independent..tak da la time besar takut2 lagi..



macam aku =.=

ouhh..aku tidur sorang since kecik jugak..since umur 5 tahun..ye la..kakak and abang duk asrama..yang ada kat rumah, aku, abah dan mama..ingat masa kecik2 dulu..mama ajar step by step..mula2 aku tidur sorang, mama temankan aku dulu..baca bed time story, and then tunggu sampai aku tidur..barulah mama masuk bilik dia..tapi setiap kul 2-3 pagi, aku mesti bangun and cari bilik mama..last2 tidur ngan depa jugak..hahaha..

next step, mama tunggu kat ruang tv..mama tengok tv sambil tunggu aku tidur dalam bilik..waktu tu, dengan tutup lampu (aku memang tak bleh tido kalo bukak lampu), and bukak pintu bilik luas2..make sure dengar bunyi tv, so taulah mama ada and tak da la takut..hehehe..sampai la aku tertidur, mama pi tutup pintu bilik aku and barula mama masuk bilik dia..tapi, still kul2-3 pagi, aku merayap masuk bilik mama..hahaha..

then, step seterusnya..mama cakap bahaya kalau tak tutup pintu..nanti kalau pencuri masuk, kena ikat ngan pencuri..so, sebab takut punya pasal, aku kunci pintu..nampak dari bawah pintu, lampu luar masih cerah, that's mean mama masih teman kat luar..hehehe..tak da la takut sangat..tapi, still jugak merayap tengah2 malam ke bilik mama..

dah menginjak besar sket..darjah 3 rasanya..dah boleh tidur sorang2 dah..tak payah berteman..kadang2 kalau tersedar, merayap jugak bilik mama..tapi jarang sangat la..hahaha..



sampai la lepas spm..time spm, aku memang selalu stay up malam2..so, lepas spm, still ngan habit tuh, tapi memain la..tak de la jenguk buku cam time nak spm tu..surfing internet keja aku tengah2 malam..masa tu pc (komputer kat rumah dulu besar gedabak) kat luar..kat ruang tamu, direct ngan pintu bilik aku..masa tu, aku bukak lampu bedroom aku..sebab memang get ready nak tido pun..aku tinggalkan handphone kat katil bilik..then, kul 4 pagi, aku dengar bunyi kat luar..dengan slumber nya, aku masuk bilik aku, selak langsir..terkejut gila bila aku nampak sorang budak laki tengah umpil besi tingkap bilik aku..aku nampak dia..and dia pandang aku..ouhh..ada aku abadikan kisah nih dalam blog lama aku..memang seram...since hari tu, memang aku takut tidur sorang..berminggu-minggu jugak aku tak masuk bilik aku..trauma..hahaha..last2 tido jugak sorang2, tapi memang takutla..

then, bila mama dah tak da, aku makin tak bleh tido sorang2..ingat lagi masa sem 2..aku ajak kak qilah tidur dengan aku..sebelah aku kat katil single aku..cuba bayangkan macam mana kitorang berhimpit tidur..dahla duk katil bawah (double decker), kipas tak terasa pun bleh tido jugak..hahaha..memang aku tak bleh tido sorang..aku cepat depressed and nangis semalaman sampai aku tak tidur..haaa...nasib baik kak qilah paham perasaan aku waktu tu..thanks, kak coz temankan mai tidur malam2..

sem 3 pulak, aku duk rumah sewa..duk dalam master bed room..bertemankan maheran n kak qilah..pun still tak bleh tido sorang2..kalau aku terpaksa tido sorang, jawabnya aku memang tak tido menangis semalaman..haihhh..teruk betul..sem 4, terpaksa berpisah..dah tak de yg paham dah..so, terpaksa laaku tido kat katil sorang2..walaupun ada je roomate lain, tapi, tak de la orang duk sebelah aku..so, awal2 sem 4, aku tido kat rumah kak qilah..tido sekatil ngan kak qilah..nasib baik akak aku sorang nih memahami aku..sayang akak..

then, belajar sendiri2..sampai bila aku nak jadi camtu?? so, aku belajar tido kat bilik sendiri..walaupun mula2 aku tak leh tido, nangis2..sabar la..tahan je la..even till today, aku macam nih..maybe getting more better..dah boleh tido sorang, tapi kena main game dulu, or bertemankan laptop..then smpai mengantuk dan tertido sendiri..hehehe..

terukkan aku?? memang aku takut tido sorang..cepatlah bakal suamiku..datang teman aku tidur sebelah..ahakss...

No comments:

Post a Comment