mutiara kata

Saturday, June 5, 2010

membazir

assalamualaikum..

kalian apa khabar?? alhamdulillah..aku sihat2 aja..nape lama aku ambil masa nak update blog ye?? bukan tak sempat..dah bukak..tapi bila nak publish..asyik hang je..haiyaaa..sadis tul..
hari ni aku nak cerita pasal membazir..sepanjang aku cuti nih, banyak sangat aku kami membazir..bukan sengaja..tapi itu lah masalahnya..

paling banyak membazir..makanan..mula2 cuti bukan main aku bersemangat nak masak..ye la..sebelum ni tak penah aku tunjuk skill masak..bila mama dah tak ada, nak tak nak aku kena belajar masak..padan muka aku..dulu malas sangat nak belajar masak dgn mama..sekarang belajarla sendiri..

tapi masalahnya, masakan aku tak pernah habis..asyik buang je..bukannya banyak sangat pun..tapi entahla..babah dah tak makan berselera cam dulu..aku pulak tak kisah sangat makan apa2 pun..so, bila asyik makan menda bukan2, kenyang pulak..nasik and lauk buang camtu je..hadoii..

then aku jadi malas nak masak..ye la..asyik membazir je..so, aku ckp dgn abah..beli nasik bungkus je la..abah pun setuju..makanan tu kita beli pakai duit..kalo asyik buang makanan, macam kita buang duit jugak la..kan membazir tu..

bila asyik makan nasik bungkus, nenek pulak cam tak puas hati..nenek aku tu suka masak..so, alang2 dia masak untuk cucu dia..dia pun masak jugak untuk aku n abah..selalu je petang2 sampai la mangkuk tingkat yg penuh dgn makanan..aku nih bukan susah sangat nak makan..makan je ape yg ada..so, kenyang ngan menda tuh je la..nasik nenek aku kasik kadang2 habis..kadang2 tak..itu pun kalo aku n abah makan..kalo tak, buang je la..skali lagi membazir..

hurm..aku rasa sangat2 la membazir..lebih baik beli nasik bungkus je kan?? tapi bosan pulak asyik mkn nasik bungkus..em..ari ni aku masak..masak tomyam and ikan goreng..hope habis la..aku nih bukan suka sangat makan menda yg sama hari2..

No comments:

Post a Comment