mutiara kata

Friday, February 19, 2010

tak lupa

assalamualaikum..

cuaca hari ini sangat baik..tak terlalu panas..sejuk je rasenye..eh..patutlah sejuk..hampir seharian aku dalam bus ber'air-cond'..hahaha

hari ini aku terpaksa gerakkan hatiku untuk pulang meneruskan perjuangan..cewaahh..kembali ke penang!! ayuh!! erm..

pagi tadi, mama kejutkan aku kul 8 pagi..bergegas aku bersiap..beg belum kemas..laptop masih terpasang..sumenye gara2 hati tak mao balik penang..

sesudah mandi.."mama..tiket mane?" kul 9 pagi aku siap sumenye..amik tiket, masukkan dlm beg sandang..dan menunggu jam 9.30 utk ke bus stand..biasenye bus kul 10 pg..borak2..peluk cium mya yg sedang tido..air mata menitis..mya..ucu sayang kamu..ucu betul2 puas hati main ngan kamu cuti nih..

9.14 pagi..babah mendekatiku.."adik..bus kul bape?" tanya babah sambil menghulur wang saku..yeah..bukak beg..masukkan duit..tetibe tangan gatal nak bawak keluar tiket..dan tertengok..
bertolak : 9.15 pagi..
terkesima..tengok jam..9.15..arghh..gawat!!!
berlari aku keluar dari rumah..ke porch..semua berkumpul di situ kecuali mama yg dari tadi menemani aku di dalam..

"bah..kak..abg..tengok tiket nih.." sambil tunjukkan pada mereka..
"astaghfirullah..nape tak tengok awal2?" panic semuanya..
dgn pantas, aku naik semula mendapatkan mama..dgn linangan air mata kesedihan + cuak tertinggal bas, aku menyalami, mencium mama..kemudian, semua yg ada disitu..tak lupa hannah..tercengang hannah bingung dgn ucu nya yg dah mcm cacing kepanasan..

ayah chik dan babah hantar ku ke stesen..sambil aku pula berusaha telefon syarikat trans..dengan pecutan yg optimum dari ayah cik, perjalanan yg sepatutnya memakan masa 15-20 minit menjadi 5 minit..whoaa..power la, ayah cik..hehehe..

alhamdulillah..pakcik bus baru saje nak tutup pintu tempat bagasi..alhamdulillah jua walaupun dimarahi pak cik driver..gasaklah..asalkan aku dapat naik..hehehe..sampai je di tempat duduk, aku tergelak + ternangis..aduhyaii..tergelak kerana kesilapanku sendiri..ternangis kerana meninggalkan mereka yg aku sayangi..

dalam bus..macam2 aku pikir..pagi tadi aku lihat mama dah makin sihat..aku sedang berkira-kira nak balik hujung minggu depan..tapi mungkin tak..sebab aku mungkin sibuk dgn tests..erm..aku doakan mama cepat2 sembuh..ohh..ye..gara2 terkocoh-kocoh tadi, aku naik bus dgn tgn kosong..maksudku, slalunya ade juga makan2 ringan aku bawak even gula2..tapi ari ni bagaikan berpuasa..hahahaha..so, aku tido je sepanjang perjalanan..biase la tu..

sampai jeti butterworth jam 3.30 ptg..singgah makan dulu..kebulor kot..ngahaha..nasik goreng paprik + limau ais berjalan ditelan dgn pelahapnya..ok..tipu..hahaha..alhamdulillah..kemudian, tunggu nani sampai dgn bus durian burung nya..kul 5 lebih aku n nani amik prebek pak cik jamil..n pulang..

sampai di bilik 5.01 tepaT jam 6 ptg..bukak pintu..ohh..sunyinyer..kemas2 barang..tertido..dan malam ni aku nak study!! struggle!! yuk!! perjuangan harus bermula!!! caiyook!!!

erm..aku keseorangan..kak qilah..sian adikmu nih..balik la cepat..adikmu kesepian di sini..huk3

No comments:

Post a Comment