mutiara kata

Sunday, September 13, 2009

pahitnya

assalamualaikum w.b.t

dah lama aku tak menjenguk rumah kesayangan ku ini..teramat lah sibuk dengan tests, quizzes, and so on..malam aku bermula kul 3-4 pagi..ataupun langsung tak tidur..rutin harianku totally different..kembali sewaktu aku bersengkang mata untuk spm..huhuhu..kisah silam yang tak dapat dilupakan..

disebabkan macam2 masalah, kesihatan aku pun turut sama bermasalah..semalam..aku ke laman siswa..pagi tu ada discussion..pagi itu aku baru je nak lelapkan mata..gara2 terlalu pening..seakan-akan mahu pitam..tapi terpaksa aku gagahkan jua..discussion about life science project..for our final sem result..hanya Allah saja yang tahu..sakit nya..tapi senyum itu pengubat sakit, bukan?? hahaha...so, senyum la sama2 ya? :)

petang itu aku ke bilik kak qilah..who's she? my fren..my classmate..and my sister?? hahaha..dia dah macam kakak aku sendiri..bukan la disebabkan jarak umo, tapi gaya dia memang seorang kakak..aku ke sana nak sambung edit presentation tu..tapi lain pulak jadinya..

aku masuk bilik..dia solat..aku baring..tertido..tadi panas sangat..aku masih pening..dan lama jugak aku tertido..kemudian..aku sedar..sakit sangat..sakit..sakit..aku dapat rasa badan aku shaking..aku dapat rasa kepalaku berdenyut laju..sakitnya, lebih dari biasa..mulanya aku menangis sendirian..aku dengar, kak qilah study kat mejanya..aku cuba tak mau kacau dia..

tapi sakitnya betul2 buat aku takut..
"kak qilah..kak qilah..kak qilah.." entah brapa banyak kali aku panggil..mungkin suaraku perlahan..mungkin suara lagu dari enfon kak qilah lebih kuat dari suaraku..

kak qilah datang.."sakit" tu je yang mampu aku beritahu dia..serius..aku betul2 tak larat nak cakap..sakit sangat..aku hanya mengucap dalam hati..takut..kak qilah urut aku..aku tak rasa apa2..sakit lebih menguasai aku..menangis..masih..

bebrapa minit kemudian, aku panggil lagi.."kak qilah" dan kali ni aku terasa mual..nak muntah..badan aku berpeluh..sejuk.."nak muntah"..kak qilah urut belakang aku..betul2 rasa nak muntah..tapi aku tak larat nak bangun..lama dia urut..serba salah aku dibuatnya..lega..tipu..tapi aku cuba kawal..

kemudian..nama dia ku panggil lagi.."ada panadol?" kali ni aku beralah..aku tak tahan lagi..aku tau panadol takkan bagi pape kesan kat aku..tapi aku telan juga..telan tanpa air..telan bagaikan nak tercekik..tak kesahla..asalkan kurang sket sakit ni pun jadi lah..

aku cuba bangun..maklumlah..dah nak berbuka..aku nak temankan kak qilah berbuka..dan aku dapat rasa badan aku susah nak gerak..lumpuh? badan aku tak rasa apa2..tak boleh nak gagahkan langsung..aku cuba..menangis lagi..Ya Allah..tolong aku..kuatkan aku..tika itu, aku betul2 inginkan mama..ibuku yang terlalu jauh untuk datang membantuku..mama..i need u..

makin sakit..aku terduduk..
"kak qilah" nama dia ku sahut lagi..
"tolong..sakit sangat" pintaku dalam tangis..
mulanya dia tegah..tak mau urut kepalaku..katanya migrain tak leh urut..ye eh?
tapi sakit sangat..aku rayu..
sebelum ni pun aku selalu mintak dia urut..sebab tangan dia pandai mengurut..

aku cuba untuk tenang..aku kena bangun..aku teringat kata2 seseorang..kalo kita terasa lemah, kena bangkit juga..aku cuba lawan sakit tu..serius..sangat payah..aku betul2 perlukan mama n babah disisi aku..aku rindukan mereka..sangat2 rindukan mereka..

mungkin semuanya ada hikmah.aku berterima kasih sangat2 pada kak qilah..dah terlalu banyak aku menyusahkan dia..dah terlalu banyak aku terhutang budi pada dia..

kalau sebelum ni, aku sakit, memang aku sakit sendirian..susah aku nak luahkan pada sesiapa..tapi semalam..memang betul2 sakit..sehinggakan aku terpaksa meminta pertolongan seseorang..

aku lebih memerlukan kekuatan sebenarnya..kalau sesiapa yang mengenaliku, memang dia faham perangaiku.keras kepala walaupun sakit..

pahitnya semalam bagaikan mengajar aku tentang harga seorang sahabat..sahabat tika senang memang ramai..namun tika susah itulah, kita mengenali siapa sahabat mahupun kawan..

No comments:

Post a Comment